bgzh-CNendekkrutrukuz

Приказка за Европа на път

13Ное2017
5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (4 гласа)
Приказка за Европа на път - Частна детска градина "Малкият принц"

Пътувам и уча?! Да, възможно е! Пътешествениците от Частно езиково училище ”Малкият принц” и Гимназия “Екзюпери”, съчетаха научните си интереси с творчески търсения и културно-изследователски задачи.

“Прекрасно приключение! Искам всичко да започне отначало!” - този възглас на седмокласничката Силвия рано сутринта в последния ден от пътуването изрази най-точно емоциите и впечатленията, събрани през дните от 30 октомври до 6 ноември.

Как започна всичко? Като в приказка!

Ден първи: Ранен полет от Варна за Милано. Слънчево утро на летище “Бергамо” и първи впечатления от Италия. В краткия, но ползотворен престой в Милано учениците успяха да посетят някои от емблематичните места за този град - замъка крепост от 14 век “Сфорцеско”, готическата катедрала “Дуомо”, галерията “Виторио Емануеле” с уникалните мозайки на трите герба на Италия и на града. Минавайки покрай прочутата Миланска скала си припомнихме за успехите на световноизвестните български оперни певци. Разбира се, в романтична Италия не може да не се опита пица и сладолед, а младите фенове на Ferrari имаха щастието да посетят фирмения магазин и да си направят фотосесия.

Ден ВТОРИ: Посещение в ЦЕРН - провокации от бъдещето! Колайдер, детектор , елементарни частици, GRIT система- това бяха ключовите понятия, с които учениците се запознаха. На седмокласниците бе предоставен уникалният шанс да видят първия ускорител на елементарни частици, създаден в средата на XX век. В т.нар. Gloub (огромно дървено кълбо) учениците използваха различни интерактивни средства, за да се потопят във вселената на протони, кварки, ядрони и др. Женева плени пътешествениците от училище “Малкият принц” не само със своята забележителна природа, но и с интересната си история. Посещението на катедралата “Сен Пиер” и паметника на Рушмон-обединителя, разходката по моста Монблан над река Рона и висящата над нея гробница на Брауншвайгския херцог наистина създадоха усещането за приказка. За учениците беше любопитно да научат, че в Женева има не само вкусни шоколади, точни часовници и качествени ножчета, но и една специална пейка - най-дългата в света. Вечерна Женева ни изпрати с осветените си красиви сгради и забележителния огромен часовник от...цветя! Точен по швейцарски, разбира се!

Ден трети: Приказката продължи в увеселителния Европа парк, Германия. Възгласите ”Невероятно!”, “Страхотно!”, “ Уау!”, “Якооо!” се чуваха след всяко посещение на атракция - екстремни увеселителни влакчета - Silver Star, Blue Fire, Wooden, Euro Mir, Materhorn и къща на ужасите, рафтинг, подземни тунели, Виенско колело, ледено шоу, фламенко... На символичните територии на 11 европейски страни се запознахме с техни традиционни облекла, обичаи, танци, ястия. Приказно!

Ден четвърти: Bienvenue a STRASBURG!
Духът на обединена Европа беше водещата идея на нашето посещение в Съвета на Европа в Страсбург. С любезното домакинство на г-н Христо Христов - председател на Европейската асоциация “Кирил и Методий” и член на Венецианската комисия разгледахме Пленарната зала, където депутати от 47 страни дискутират по важни европейски въпроси. Посещението завърши с изискан обяд в ресторанта на Съвета на Европа - за нас беше чест! Следобедът премина в посещение на готическата катедрала “Нотр Дам” и вълнуваща разходка с корабче по река Ин.

Ден пети: В сърцето на Бавария!
Изследователският маршрут на учениците от училище “Малкият принц” ги отведе в Мюнхен. Емоциите взеха връх още при вида на Allianz Arena! В музея на BMW затаихме дъх пред различните модели на известната автомобилна марка. Още едно предизвикателство за учениците беше посещението в Deutsches Museum, Мюнхен. Там те проведоха в реални условия своите часове по химия, физика, астрономия и биология. Сред многобройните експонати на технически средства и съоръжения младите изследователи усетиха духа на откривателството, благодарение на което човекът е изобретил самолета, кораба, пианото, радиото, телескопа и други. Знанията по история бяха обогатени с посещение на катедралния храм “Света Богородица”. Силно вълнение предизвика и статуята на Жулиета, за която поверието гласи, че който се докосне до нея, ще бъде щастлив в любовта.

Ден шести: Музикално пътешествие в Залцбург и Виена!
Градът на великия композитор Моцарт ни плени с величествения замък Hohensalzburg. Крепостта е на повече от 500 години и от нея се разкрива невероятна гледка към Стария град и планините наоколо. Разходката в градините на бароковия дворец Мирабел завладя младите пътешественици с красотата на форми и цветове и ги пренесе в 17 век.

Родното място на Моцарт ни впечатли и с огромния златен бонбон в центъра на града, както и с къщата-музей на детето-чудо в музиката. Под звуците на Моцартовите симфонии и опери се докоснахме до моменти от живота на композитора и видяхме негови интересни лични вещи - партитури, пиано, копчета за ръкавели, перука…

Музикалната ни разходка продължи и във Виена. Църквата “ Свети Стефан” и сградата на Виенската филхармония, ни пренесоха далеч във времето, когато Австрия е бранела суверенитета си и се е утвърждавала като важен културен център на Европа.

Ден седми: Аристократична Виена
Последният ден от изнесеното обучение премина в посещение на чудно красивия дворец на Хабсбургите “Белведере”, къщата на известния архитект Хундертвасер, двореца Хелбрун, централната улица с кръгова форма “Рингщрасе”, Пратера.

Обиколката завърши с посещение на двореца Шьонбрун - лятната резиденция на Хабсбургите, величествен и приказен, с 1440 стаи в стил рококо.

Най-дълъг беше престоят ни в зоологическата градина към двореца “Шьонбрун” - най-старият зоопарк в света. Автентичната атмосфера на зоокъта превърна посещението ни в своеобразен урок по биология на открито. Изпълнени с много нови впечатления и емоции потеглихме към България. Седмокласниците бързаха да попълнят книжката си със задачи по различните учебни предмети. След отличните отговори на въпросите от викторината, която им беше подготвила екскурзоводката, стана ясно, че обучението по време на пътуване е чудесен начин да се усвоят нови знания, умения и най-важното - опознавайки света, да опознаем и себе си!

Приказка за Европа на път - 5.0 out of 5 based on 4 votes

Още по темата

  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония



Граници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога