bgzh-CNendekkrutrukuz

Ден на народните будители

01Ное2017
5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (7 гласа)
Ден на народните будители - Частна детска градина "Малкият принц"

По случай 1 ноември, Деня на народните будители, в Частно езиково училище „Малкият принц“ се проведоха разнообразни дейности и събития.

Седмицата започна с представяне на екипни проекти на учениците от IV А клас, посветени на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията. Презентирането продължи и във вторник, пред по-широка аудитория ученици от трети клас, които с интерес попиваха родолюбивите думи на своите по-големи съученици.

Четвъртокласниците от “Б” клас избраха да гостуват на първокласниците, за да ги запознаят с делото на борците за народна свобода и просветление. Урокът, посветен на будителите започна с химна на Република България и с представянето на символите на държавата. Чрез презентации и проекти учениците разказаха за историческите личности, допринесли българският народ да бъде осъзнат, активен, търсещ, буден - просветители, книжовници, революционери.

Учениците от III А клас посетиха децата от Подготвителната група на детската градина и заедно отговориха на въпросите “Кои са будителите?” и “Защо този празник е толкова важен за България?” Деца и ученици рецитираха стихове за будителите, пяха родолюбиви песни и почетоха хората, посветили се на другите, на народа си - да помагат и да водят към по-добро.

Бъдещите първокласници посетиха Музея на Възраждането и с много трепет прекрачиха прага на първото училище, открито във Варна през 1862 г. Децата научиха интересни факти от историята на нашия роден град и паметната дата на неговото Освобождение от Генерал Столипин – 27 юли 1878г. Докоснаха се до сабята на Хаджи Димитър, видяха оригинала на Рибния буквар на д-р Петър Берон - първата печатна книга и други забележителни предмети от епохата на Възраждането. С любопитство слушаха увлекателната беседа, за това как са учили децата в училище преди 150 години и усетиха духа на един от най-хубавите празници.

Честит празник!
Ден на народните будители - 5.0 out of 5 based on 7 votes

Още по темата

  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония



Граници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога