bgzh-CNendekkrutrukuz

Партньорска среща по програма “Иновации в действие”

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (4 гласа)
Партньорска среща по програма  “Иновации в действие” - Частно езиково училище "Малкият принц"

Частно училище “Малкият принц” - домакин на партньорска среща по Национална програма на МОН “Иновации в действие”

В последните учебни дни преди пролетната ваканция посрещнахме 24 учители и ученици от различни краища на България за обмяна на опит и споделяне на иновативни практики. Гостуваха ни представители на Иновативно средно училище “Бачо Киро”, гр. Павликени, Основно училище “Любен Каравелов”, с. Трудовец, общ. Ботевград, Софийска област и Средно училище “Крум Попов”, гр. Левски, а темата на работната среща - “Техники за бързо, лесно и трайно учене”.

Първият ден от визитата бе посветен на споделяне на добри практики, прилагани в училищата, неформални срещи и запознанства. Учителите от училище “Малкият принц” представиха част от иновативните методи и техники, които често прилагат в учебните часове: “Мнемотехники за учене”, методът “SOLE”, “Световно кафене”; уроци, структурирани по „Таксономията на Блум” и развитие на множеството интелигентности по теорията на Гарднър.

В деня на откритите уроци, гостите имаха възможност да наблюдават динамични и интерактивни часове с учениците от начален и прогимназиален етап. Първокласниците се включиха в интегративния урок “Силата на добротата”, забавляваха се с артикулационна приказка, обобщаваха и надграждаха знания с мисловна карта и кубчето на Блум. В урока по математика “Истории от бабината ракла”, второкласниците с лекота затвърдиха знания за умножение и деление със 7, работиха индивидуално и в екип. На музикален фон от народни мелодии интегрираха знания по теми от математика, български език и литература, родинознание, изобразително изкуство, музика, а на финала се включиха в кръшно българско хоро.

Третокласниците от “А” клас се впуснаха в приключенска стая по математика и решаваха задачи за намиране на единица количество, логически и текстови задачи с обратна зависимост. Съучениците им от “Б” клас представиха какво са научили в часовете по испански език по езиковите компоненти: слушане с разбиране; активна лексика; устно и писмено съставяне на изречения … и разбира се в игри, позитивни емоции, етични екипни взаимоотношения.

Учениците от 4 клас преживяха вълнуващо виртуално пътешествие из Москва и Санкт-Петербург в часа по руски език, показаха методи за бързо, лесно и трайно учене на нови думи и техники за обогатяване на речниковия запас. Петокласниците решиха да покажат, че най-лесно се учи емоционално, чрез преживяване и избраха любима литературна творба, за да се представят в часа по български език и литература.

Чрез съпоставяне на образи от “Хари Потър и философския камък” с познати приказни персонажи, ученцитие доказаха характерните белези и прояви на героите от вълшебните приказки и “пътят на героя”.

Шестокласниците проведоха часа си по математика в компютърния кабинет, където съчетаха знания и умения по информационни технологии чрез използването на GeoGebra и решаване на практически задачи.

Бъдещите гимназисти влязоха в ролята на учители в урока за нови знания по география “Почви, растителност и животински свят на България” и използваха метода на обърната класна стая - проучиха, подготвиха и представиха информация по новата тема.

В рамките на организиционната програма се проведе лекция на тема "Опитомяване на AI", в основата на която бе дискутирана връзката ни с изкуствения интелект. Чрез тендециите за развитие на генеративните модели бе споделено, че взаимодействието ни с ИИ не е просто мимолетно преживяване. То е катализатор за трансформация на обществото, бизнеса и личния ни живот. Води до оптимизация на процеси, автоматизация на задачи и нови форми на творчество и сътрудничество. Посредством алегория с ролята на лисицата в пътуванията на Малкия принц, където чрез мъдри въпроси и загатвания, тя го кара да размишлява върху собствените си преживявания и да открива техния истински смисъл, бе направена връзка с нейните мъдрости - "Опитомяването е акт на създаване на връзка". Подобно на Малкия принц и лисицата, ние и ИИ изграждаме нова връзка, изпълнена с потенциал за мъдрост, приятелство и промяна. Чрез това взаимодействие ние не само се учим от него, но и го оформяме, за да ни служи по най-добрия начин. В този танц на интелект и сътрудничество се крие ключът към по-добро бъдеще за човечеството.

Петъчният ден завърши с творческо представяне на годишните STEAM проекти на учениците. Пред родители, учители и гости, с много емоции, песни и танци, на сцената в зала “Вапцаров” се изявиха над 160 ученици с екипни проекти в сферата на математиката, езиците, изкуството, музиката, спорта, природни и хуманитарни науки.

Бурни овации предизвика театралният етюд на третокласниците по Стефан Цанев - “Пътят, който тръгнал да пътува”, учениците от втори клас представиха проекта “За животните с любов”, по който работят през настоящата учебна година, а първокласниците блеснаха с изпълнението на танца от Празника на буквите - “Вече сме грамотни”.

Най-големите ученици от начален етап представиха част дейностите в часовете по театър - спектакълът “Алиса в страната на чудесата”, “Импровизирани кукли”, “Stop motion анимация”, разказаха за историята и необходимостта от театралното изкуство. Петокласниците презентираха проектите си по български език и литература за Деня на народните будители, и интегративния проект “Музиката математика ли е, или математиката музика?”

Учениците от шестите класове ни отведоха на “Пътешествие в Южна Америка” и представиха част от разработките си в часовете по география.

Седмокласниците обобщиха работата си по годишните проекти: “Говорят ли дърветата?” и “3D картини по Винсент ван Гог” и представиха STEAM проекта за кандидатстване в Гимназия “Екзюпери”: “Приключение с велосипед по родните места на българските писатели, изучавани в 7 клас”.

Разделихме се с гостите, в очакване на следващата среща през месец април, а на всички ученици пожелаваме “Весела ваканция!”

Партньорска среща по програма “Иновации в действие” - 5.0 out of 5 based on 4 votes

Още по темата

  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • ФранкофонияГраници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога