bgzh-CNendekkrutrukuz

Летен спортен лагер 2023

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (4 гласа)
Летен спортен лагер 2023 - Частно езиково училище "Малкият принц"

Предизвикателствата пред лагерниците от Частно езиково училище “Малкият принц” и Частна профилирана гимназия “Антоан дьо Сент-Екзюпери” в Летен спортен лагер 2023.

Емоционално пътуване в слънце, дъжд и жега до прохладна вечер в планината, картинг писта, адреналин и Welcome party - така започна нашето лятно приключение в Панагюрище.

Богат на емоции и случване бе втория ден, с енергизиращо начало и тренировка в прохладното утро. В съзнанието на българите гр. Батак винаги се свързва с трагичните събития, случили се по време и веднага след Априлското въстание 1876 г. Богата информация младежите получиха в историческия музей и изложбата на признателност към делото на Макгахан. Сведоха глави с респект и благоговение пред величавия подвиг на 2000 жени, деца, възрастни хора, жестоко избити в църквата костница "Света Неделя", но запазили своята вярност към българския дух и християнство.

Втората част на деня беше жизнерадостна и ведра в прохладните води на язовир Батак в кану-каяк, лодки и водни колелета. Впечатляваща е и библиотеката в гората, организирана от Еко къмпинг. Вечерта! Предизвикателство за разпъване на палатки, барбекю, народни хора, смях, забавление и разбира се, среднощно общуване и кикот под голямата луна!

Ранобудниците от нощното предизвикателство поведоха колоните за утринната гимнастика. Сънливите физиономии бързо се осениха с усмивки, след първите гимнастически движения. Събудили сетива и мускули, лагерниците се забавляваха в басейна и станаха "част от водата" или събираха жарки слънчеви лъчи на шезлонгите.

След обяд изследователският дух на младите хора беше завладян от историческите сбирки, съхранили родовата памет и гордостта на достойни панагюрци в историческия музей и Къщата-музей на Райна Княгиня. Впечатлиха се от репликата на Златното панагюрско съкровище, чиито оригинал се очаква да пристигне през месец ноември от Лондон и трезора, където се съхранява.

Освен занаятчийска работилница, която днес е превърната в експозиция, посетиха и Дудековата къща, която е единствената запазена сграда и съхранява страшния спомен от драматичните събития от Априлското въстание. Посетиха и родния дом на Райна Княгиня, превърнат в музей през 1950 г., посетен от над два милиона човека. Там се съхранява едно от копията на Главното знаме на панагюрските въстаници, което Райна Княгиня възпроизвежда по повод честване на годишнина от Априлското въстание.

Лятната буря не изплаши никого, а беше повод да прозвучат революционни песни, искрен дебат, прехвърлящ мостове между минало и настояще…до момента на "спасителната акция" от учител Джуров и нашият микробус. Денят завърши с конкурс за "Невероятен грим и щура прическа".

От средногорието преминахме през китните Родопи, заснежения Пирин, за да стигнем до красивата Рила планина, където ни посрещна пълноводната Струма за най-дългоочакваната активност в Летен спортен лагер 2023 - рафтинг. Веднага научихме, че трасето по Струма е с дължина 12 км. и се намира в сърцето на Кресненското дефиле. Реката е с трудност клас 2 – 4 по международната скала. След подобаваща екипировка и инструктаж се впуснахме в бурните води, за да изживеем едно уникално и вълнуващо приключение.

С екстремно спускане по бързеите, екипите в големите лодки търсехме вълни и камъни с цел екшън, а скачането от 4 метрова скала повдигна адреналина на макс. Тук открихме нови предизвикателства и се радвахме на нов тип активности и преживявания сред красотата на природата. Пътуването в обратна посока беше още по емоционално. И ако мислите, че превъзбудени от сладката умора, някой се отдаде на почивка, ще ви изненадаме:

След като се прибрахме в хотела за кратка вечеря, спортните терени отново се огласиха от нестихващия ентусиазъм на нашите спортисти. В смях и приповдигнато настроение посрещнахме нощта, играейки.

Ден пети и паметта българска! Туристическият маршрут ни отведе до историческата местност Оборище край град Панагюрище, където е взето решение за начало на Априлското въстание. През цялото време се движихме през гората край един от живописните притоците на река Луда Яна. От двете страни на пътеката каменни плочи с цитати на славни български революционери ни насочваха към паметника. Величаво място за поклон към смелостта на личности, решили съдбата на България точно тук, преди повече от век.

Събранието в Оборище, на което е обсъдена подготовката и обявяването на Априлското въстание е първото българско народно събрание и началото на парламентарната демокрация в България. Изписаните на паметника имена на бележитите българи ни отведоха в града музей, дал първия изстрел на Априлското въстание - Копривщица, наричан „Бунтовната столица на българското Възраждане“. В надпревара с времето разгледахме къщите музеи "Лютова", "Димчо Дебелянов", "Георги Бенковски" и "Тодор Каблешков". Освен тях - моста "Първа пушка", където Георги Тиханек гръмнал, за да извести началото на героичното Априлско въстание - 20 април 1876 г.

Седнахме на чиновете във второто класно училище в България, създадено през 1837 г. от Найден Геров, около две години след Априловската гимназия в Габрово. В центъра на Копривщица се намира и Паметник-костница на загиналите по време на Априлското въстание. Копривщица е град - история, скътал подвига, духа и атмосферата на възрожденските къщи. Град на търговци отворени към света, свободолюбиви хора, дръзнали срещу вековното иго, за да бранят род и родина, да защитават национално съмосъзнание и българщина.

По традиция, последната лагерна вечер е за изява на таланти в областта на музика, танци, изобразително изкуство, спорт, фокуси, а за първи път - авторска поезия, дебати по физика и астрономия. Всяко изпълнение бе спонтанно, подкрепяно с балет и бурни аплодисменти. Финалът на вечерта обяви учителят Емо и поведе хорото, което премина в поредица от български народни танци от различни фолклорни области.

В очакване за следващи срещи, споделени емоции и приятелство с приключението “Преоткрий себе си”!

  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • ФранкофонияГраници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога