bgzh-CNendekkrutrukuz

Денят Пи

14Мар2023

Денят Пи

 638  

4.3636363636364 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.36 (11 гласа)
Денят Пи - Частно езиково училище "Малкият принц"

Учениците от Частно езиково училище “Малкият принц” откриха част от красотата и тайнството на математиката.

Март, 14-ти е Денят на числото Пи - най-известната математическа константа в света. Заедно със своята учителка по математика - Деси Гургурова, децата изгледаха филм с интересни факти, чуха как звучи мистериозното число и неговата Божествена мелодия, играха игри с пъзели, участваха във викторина, проведоха математическо състезание.

Математическата константа изразява отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра й. Това дава отговор на въпроса къде е скрито числото Пи. То е навсякъде в природата където има кръг - зеницата на окото, слънчевия диск, двойната спирала на ДНК…

Числото Пи е познато и на древните цивилизации. Те пресъздали с изумителна точност пропорции, съобразно които по-късно са били построени древните пирамиди. Предците по нашите земи също са смятали с числото Пи, повече от 4000 год. преди Христа. Най-древната наука на света – геометрията, е открита в България, а в най-старото златно съкровище, намерено във Варненския некропол, е пълно с аритметически операции, сложни математически изчисления и пропорции. Артефактите са прекрасни, заради кода на златното сечение в тях и точното му съотношение с числото Пи.

Компютърни програми са изчислили милиарди цифри след запетаята от Пи, които започват с 3.14159265358979323… Любопитно за учениците беше 360-тото число в поредицата след десетичната запетая на числото Пи, което е 360.

Тези и още много други любопитни факти знаят учениците, които отбелязаха Международния ден на числото Пи в Частно езиково училище “Малкият принц”.

Денят Пи - 4.4 out of 5 based on 11 votes

Още по темата

  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • ФранкофонияГраници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога