bgzh-CNendekkrutrukuz

Двуезично обучение на децата от ранна детска възраст - защо е важно?

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (3 гласа)
Двуезично обучение на децата от ранна детска възраст - защо е важно? - Частна детска градина "Малкият принц"

Знаете ли как да постигнете едновременно повишаване нивата на творческото мислене, паметта и въображението на своето дете?

Многобройни изследвания на редица университети показват, че дори децата, които владеят един език по-добре от друг, имат по-добри предпоставки за развитие от тези деца, които говорят само един език. Учените вярват, че дори малкото разбиране на допълнителен език предоставя на децата големи преимущества.

 • Езикови преимущества

Изучаването на чужд език увеличава мозъчните процеси в различни дялове на мозъка. Необходимостта от овладяване на двойна лексика, граматика и след това превключването от един език на друг са фактори, които стимулират развитието на мозъка. В допълнение, децата с билингвално обучение не просто запомнят допълнителен набор от думи, те се научават да сравняват и превеждат от един език на друг, създавайки и осъзнавайки връзките между думите на два различни езика и техните значения. Допълнителният език обучава и дисциплинира ума.

 • Учебни преимущества

Изследвания, проведени в различни страни по света, показват, че децата, които са започнали с двуезично обучение от ранна детска възраст са по-креативни и по-детайлни в отговорите на изпитни въпроси, което от своя страна води до по-високи резултати. Познаването на думи на различни езици прави съзнанието на децата по-гъвкаво.

Децата с билингвално обучение започват от по-ранна възраст да мислят аналитично, защото са свикнали да разбиват думите на съставните им звуци. Множество изследвания доказват, че децата с двуезично обучение имат засилено чувство за фонология, което означава, че са по-способни да различават звуците в рамките на една дума. Тази способност е необходима преди всичко при подготовката за училище, тъй като способността за четене започва със способността да се разбиват думите на съставните им звуци.

 • Допълнителни когнитивни преимущества

Езикът е от съществено значение за когнитивното развитие - способността да се мисли и решава голямо разнообразие от проблеми. Мозъкът използва езика за организиране на мислите, а изследванията показват, че способността да се говорят два езика допринася за развитието на абстрактното мислене. Мозъкът на дете с двуезично обучение е свикнал да сравнява и поставя думите в определен ред, следователно такова дете е по-добре подготвено, то знае как да мисли и решава проблеми в различни области, повишава се логическото мислене.

Децата с двуезично обучение научават правила и обработват информация по-бързо, дори в области, далеч от лингвистиката, като например математиката. Каква е причината? Може би това, че мозъкът на децата с билингвално обучение е по-гъвкав. Науката доказва, че тези деца са по-добри в решаването на проблеми, креативни са и имат по-добри спомени. Нещо повече, децата с добро двуезично обучение преминават тестове за интелигентност с резултат малко по-висок от този на техните едноезични съученици.

Това не се дължи на факта, че децата с билингвално обучение са по-умни, а защото големият опит за превключване между езици им дава възможност да решават по-добре проблемите, пред които са изправени. Заедно с всички гореизброени предимства, бихме добавили и тази известна мъдрост:

Чуждият език е прозорец към света!

Частна детска градина “Малкият принц", Варна предоставя прекрасната възможност на децата, с широко отворени очи да погледнат през прозорците на чужди езици и култури с любопитство, радост и ентусиазъм.

Галина Йовкова,
Учител в Частна детска градина “Малкият принц”, гр. Варна
Двуезично обучение на децата от ранна детска възраст - защо е важно? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Предстоящи събития

 • 27 Юни 2024
  Бал на випускниците 2024 - VII - XII клас Цял ден

 • 30 Юни 2024
  Летен лагер Пампорово от 09:00ч. до 10:00ч.

 • 06 Сеп 2024
  Ден на Съединението на България Цял ден

  Съединение на Източна Румелия с Княжество България. Официален празник.

 • 27 Юни - 07 Сеп