• Иновативно училище
  • Последни събития
  • Английски език
  • Франкофония
  • Академия за родители



Граници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога

Вижте още
След нас:

Иновации в действие

Иновации в действие - Частно езиково училище "Малкият принц"

Частно езиково училище "Малкият принц" посрещна училища от различни краища на България за обмяна на опит и споделяне на добри практики за по-успешно прилагане на компетентностния подход в обучението и формиране на ключови умения на XXI век.

Наши гости по Национална програма “Иновации в действие” през празничния месец декември са колеги от иновативно 90 Средно училище "Генерал Хосе де Сан Мартин", София, Средно училище "Максим Горки", гр. Стара Загора и ОУ “Олимпи Панов”, гр. Русе. Наш дистанционен партньор от Прага, Чехия е екипът от Българско средно училище “Д-р Петър Берон”.

Първата среща се проведе в периода 5-7.12.2022 г. по иновацията на домакините "Ученикът - експерт" - Техники за бързо, лесно и трайно учене.

Образователна система се променя от учители-творци, готови да откликнат на темперамента, интересите, емоциите, вълненията на децата. В училище “Малкият принц” провокацията е взаимна - между деца и учители, учители и деца, за повишаване на креативността, експеримента, изследователската дейност и необятния творчески процес.

Нашите партньори бяха топло посрещнати с презентация за 30-годишната история на институцията, иновативна още от самото си създаване, а получила статут на иновативно училище от МОН през 2016 г. Начало на срещата даде “Урок за вдъхновение”. Заедно с гостите, зрители на емоционалното преподаване баха експерти от Регионално управление на образованието Варна - старши експерти Лилия Стойчева, Павлина Стоянова, Йовка Миткова и Димитрина Въчкова.

С театрално превъплащение домакините стопиха ледовете и организираха различни активности - решаване на групови задачи, включване в ситуационна игра, решаване на кодирана кръстословица, рисуване с ножица, разчитане на мисловна карта, стих пиктограма, анализ по таксономията на Блум, използване на множеството интелигентности по Гарднър.

Точно в това взаимодействие се ражда новата образователна парадигма, съответстваща на спецификите и потребностите на съвременните млади хора.

През втория ден от споделянето гостите бяха разделени на групи, според етапите, в които преподават - начален, прогимназиален и гимназиален. Денят премина динамично, интересно и завладяващо, с демонстриране на богата учебна дейност в часовете от 1. до 12. клас. Общо 16 са темите на изнесените пред гостите уроци в училище “Малкият принц” и гимназия “Екзюпери”:
- "Заедно за едно дърво" - интерактивен урок, стратегии за учене и техники за динамично четене,
- "Уча и играя" - интегративен урок по математика, БЕЛ и родинознание,
- "Силата на добротата" - интерактивен урок по БЕЛ, математика, родинознание,
- "Хартията пее" - Педагогически Jam session - интерактивен урок,
- "Ъгли - урок, в който всичко е възможно" - интерактивно-интегративен урок,

- "Предизвикателствата на Хартийка и Картончо" - интерактивен урок,
- “Питагорова теорема” - интерактивен урок по математика,
- "Приятного аппетита" - урок практика по руски език,
- Урок-игра "Тримата братя и златната ябълка" в часа по БЕЛ,
- "Charity" - интерактивен урок по английски език,
Видоизменени вегетативни органи - проект и дискусия по биология.

В гимназиален етап нашите партньори посетиха часовете по немски, английски, български език, информатика, информационни технологии, срещнаха се с президента и членовете на Ученическия парламент. - Провокирахме с проектно базиран урок по литература и английски език чрез стихотворението "Вяра" на Вапцаров в пиктограми.
- Немска Коледа в класната стая на 11. клас.
- Създадохме IaaS, посредством Microsoft Azure.
- Инициирахме виртуална инстанция, с инсталиране на операционна система и отдалечен достъп до нея.
- Изпълнявахме задания с анализ на данни и употреба на формули и филтри в Excel.
- Работихме в платформа за дигитални компетенции изцяло върху новосъздадената виртуална машина в сървърите на Microsoft, локализирани в London.

Последва кулминацията на срещата по Национална програма “Иновации в действие”, когато заедно с родителите на учениците от училище “Малкият принц” създадохме празник на любознателността, креативността и споделеното знание!
Представихме:
- STEAM-проект “Кръговратът на хартията”, с участието на ученици от начален етап на обучение.
- “Пътешествие в Южна Америка” - STEAM-проект в областта на математиката и географията в интерактивно пътешествие на учениците от прогимназиален етап.
- Space Camp по програма “Бъдещи изследователи” на НАСА
- STEAM-проект “Учим, пътувайки из Европа” с виртуален учебник “Пътуваща класна стая” за гимназиален етап на обучение.

Вдъхновението от творческата изследователска дейност премина в емоционален концерт с балерините и вокалната група на “Малкият принц”.
Изненада за всички бе запалването на светлините от коледната елха, вълнуващ момент, който създаде коледно настроение, в очакване на празничните спектакли на 20 и 21 декември.

Още по темата