След нас:

Подобряване на уменията - Рецептата е в отношението!!!

Нестандартните стъпки за това, за което рядко се говори - Частно училище "Малкият принц"

Ключът към активното обучение е пресягането. То означава да пристъпиш малко извън настоящите си способности, да достигнеш зоната на трудност, наречена златната точка.

Означава да приемеш силата на повторението така, че действието да стане бързо и автоматично. Означава да създадеш място за тренировки на уменията, което ти позволява да се пресягаш, да опитваш и да повтаряш, да станеш ангажиран и да подобриш уменията си с течение на времето.

Тук ще се наблегне на действието: простички техники и стратегии, които да ви насочат към активно обучение и да ви държат далеч от непродуктивните блата на пасивното учене.

1. Открийте златната точка
Има едно място, точно на ръба на способностите, където човек се учи най-добре и най-бързо. Именно то се нарича златна точка.

Зона на комфорт
Усещане: Лекота, липса на усилие. Работите, но не се напрягате и не се мъчите. Процент на успешни опити: 80% и повече.

Златната точка
Усещане: безсилие, трудност, чувствителност към грешки. Всичко във Вас е ангажирано към интензивно усилие - все едно се стремите с цялата си сила към почти недостижима цел, докосвате я с пръсти, след което отново се пресягате. Процент на успешни опити: 50 - 80%

Зона на оцеляване
Усещане: обърканост, отчаяние. Всичко ви надвива и превъзхожда, драпате да се изправите на крака, блъскате се и се опитвате да налучкате. Понякога успявате, но това се дължи основно на късмет. Процент на успешни опити: под 50%

Представете си, че всеки път, когато направите грешка, я усещате и поправяте, като по този начин създавате правилната връзка в мозъка си. С всяко едно повтаряне засилвате връзката между невроните и създавате още връзки по между им. Това не са просто упражнения. Това изгражда мозъка.

Потърсете начини да надскочите себе си. Действайте на границите на уменията си. Както е казал Алберт Айнщайн: “Човек трябва да развие инстинкт за онова, до което едва би могъл да се докосне, ако положи възможно най-големите усилия.”

Ключовата дума е “едва”. Задайте си въпроса: “ Ако положа възможно най-големи усилия, какво бих успял да направя почти? Определете границите на настоящите си способности и се прицелете малко отвъд нея. Това е вашата златна точка.

2. Свалете си часовника
Активното обучение не се измерва в минути или в часове, а с броя висококачествени постижения и повторения, които правите - или с други думи, с броя на новите връзки, формирани в мозъка. Вместо да казвате, че отивате да тренирате, пишете или упражнявате каквото и да е за 15-тина минути, си кажете: “Ще направя пет интензивни повторения на тази нова песен, задача, упражнение и т.нат.” Вместо един час да четете учебника, направете си картончета с най-важните термини и се наградете за усилието.

3. Разделете всяко действие на порции
Действайте стъпка по стъпка. Всяко умение е изградено от по-малки елементи, които наричаме “порции”.

За умението порциите са онова, което е азбуката за езика. За да започнете да делите на порции, първо гравирайте умението в главата си (правило 2 от предната статия). След това се запитайте:
- Кой е най-малкият елемент на това умение, който мога да овладея?
- Кои други порции се свързват с тази порция? Упражнявайте само по една порция, докато я усвоите - после свържете повече порции една по една и т.нат. Няма значение какви умения изучавате, моделът е винаги един и същ: вижте цялата картина. Разделете я на възможно най-простите й елементи. Съберете я отново цялата. Повторете.

4. Всеки ден се старайте да изграждате една съвършена порция.
Истинската цел не е тренировката, а напредъкът. Както казва Джон Уудън: “Никога не бъркай простото действие с постижение”
Полезен метод е техниката - минимално постижимо съвършенство. В тази техника е важно да се концентрирате върху една-единствена порция, която да овладеете перфектно. Да получите сто процента правилно изпълнение.

5. Прегърнете услилието.
Повечето от нас инстинктивно избягват усилието, защото е некомфортно. Чувстваме го като провал. Усилието и чувството на неудовлетвореност, което усещаме на границите на способностите си - онова неприятно парене “почти, почти” - е усещането при изграждането на нови невронни връзки или феноменът. който се нарича “желана трудност”. Мозъкът работи точно като мускулите - ако няма болка, няма и полза.

6. По - добре пет минути дневно, отколкото един час седмично.

7. Не “тренирайте”, играйте кратки, пристрастяващи игри.
Терминът “тренировка” извиква усещане за тежка и безмислена работа. Тя е механична, монотонна и скучна. Игрите, от друга страна, са точно обратното. Те означават забавление, ангажираност и страст. И затова уменията се подобряват по-бързо, когато ги разглеждаме по този начин. Добрите треньори и учители притежават умението да превърнат и най-обикновените действия - особено най-обикновените действия в игри.

8. Упражнявайте се самостоятелно
Самостоятелното обучение е ефективно, защото е най-добрият начин да се потърси златната точка на ръба на способностите и да се развие дисциплина, защото не зависи от другите. “Истинският образ на шампиона е приведен напред и облян в пот човек, ръба на изтощението, докато никой друг не гледа”

Следва продължение!
  • Последни събития
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония
  • Иновативно училище



Граници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога