• Школа "Фоточетене за деца"

  Иска ли Ви се да четете една книга или учебник само за определени минути и не въпреки, а именно поради това да запомняте повече и по-трайно?!

 • Школа "Мисловни карти"

  Питали ли сте се как да възприемате и да запомняте огромния поток от информация, който ежедневно, ежеминутно е около вас?

 • Пет техники за учене на текст

  Замисляли ли сте се как учите? Или това е нещо естествено? Съвсем не е така. Ученето не е просто „слушане” и „четене”. Вероятно ще се съгласите. Замисляли ли сте се защо забравяте?

 • Школа "Суперпамет"

  Случвало ли Ви се е да чувате реплики от типа ”Утре имам тест с 10 задачи, 20 подусловия, 30 дати. Нищо не помня !”. Ако е така, следва въпросът как да увеличим капацитета на паметта?

ŵȽ޹˾

Представяне

Написана от 

Казвам се . В училище „Малкият принц” ….точната дума не е работя или трудя, а творя, играя, забавлявам се и вдъхновявам като начален учител. Сега „моите” деца са третокласници.

Лятото, преди да ги видя на 15 септември-развълнувани, щастливи и малко притеснени имах щастливата възможност да посетя сугестопедичен курс на обучение за преподаватели във Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и Проф. д-р Евелина Гатева”. Още тогава повярвах в хуманната идея на сугестопедията. Присъствах и на международна конференция, проведена от 22 до 24 юли, 2010 г. в гр. Сливен. Много специалисти от цял свят споделиха, че работят по сугестопедична педагогическа система и курсистите им постигат уникални резултати. Интересът ми бе провокиран. Пожелах си моите ученици да учат здрави и щастливи, да учат чрез игра, чрез смях, да „учат без учене”. Исках да разбера защо точно българските деца не учат по тази българска методика. Исках да проверя дали доказаната й в миналото ефективност е валидна и днес-в съвременното българско училище.

За моя радост мениджърът на училището позволи, след като завърша обучението си при д-р Лозанов, да формирам сугестопедичен клас и да проведа педагогическо изследване. Това стана възможно благодарение на целодневния режим на обучение в нашето училище и достатъчния брой часове по самоподготовка.

Поставихме началото от учебната 2010/2011 година. Избрахме критерии и показатели за ефективността й, които обхващат степен на усвояване на знания и умения, изисквани по Държавни образователни стандарти и здравословното състояние на учениците.

След анализ на резултатите в края на първи и втори клас бяха направени следните изводи:
1. Сугестопедичният метод на обучение разширява и надгражда изискваните знания и умения по държавни стандарти;
2. Обучението запазва психичното здраве на учениците.

Към момента продължава обучението на третокласниците по същата система. Изследването вече включва и ефективността на сугестопедията, относно т.н. „разказвателни предмети” - Човекът и обществото и Човекът и природата.

Прочетена 67929 пъти Последно променена в Петък, 09 Февруари 2018 12:49
Още в тази категория: Защо Сугестопедия?! »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.