bgzh-CNendekkrutrukuz

Образователен обмен в Холандия

4.75 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.75 (8 гласа)
Образователен обмен в Холандия - Частно училище "Малкият принц"

Делегацията бе сърдечно посрещната от кмета на Дордрехт - Антъни Вутер Колф, който очерта конкретни перспективи за бъдещо сътрудничество между двата побратимени града.

По време на Пролетната ваканция, по покана на холандските фондации “SТОЕР”, “Варна-Дордрехт” и “ Quality Art Foundation”, учители от Частно езиково училище ”Малкият принц” и IT Гимназия “Екзюпери” проучиха особеностите на холандската образователна система. В рамките на една седмица, с изключително динамична програма, учителите посетиха 13 училища от всички образователни степени и се запознаха със специфични учебни програми, иновативни подходи и интерактивни методи.

Екипът учители бе приет и от г-н Румен Александров, посланик на Република България в Кралство Холандия. Официалните визити бяха отразени от холандските телевизионни медии и на страницата на посолството ни в Хага.

Специални благодарности на г-жа Ада Дамкур и г-н Тон Делемар, за перфектната организация, за радушния прием, за богатата образователна и културна програма. Седмицата беше ползотворна и наситена с идеи, които могат да бъдат заимствани от холандския образователен модел. Създадени бяха много нови контакти и бъдещи възможности за междуучилищни партньорства.

А ето и какво споделиха учителите относно Холандската образователна система:
“Wellant College” - Педагогическия оптимизъм на учениците, нивата за професионално обучение и прогресивно нарастващата бройка обучаеми се различава коренно от българската система. Силно ни впечатлиха отворените врати по време на учебния процес и ежеседмичната среща с менторите “очи в очи”.

Dalton Lyceum- De kleine Prins - Посетихме различни групи с деца от 4 до 12 години и ученици от горен курс. Тук не видяхме класическия начин на преподаване, а взаимоучителния метод, в който по- големите ученици преподават на по-малките.

Впечатли ни възможността за избираема учебна дейност, определена от ученика, а не от учителя. Свобода в поведението, но тогава, когато не пречи на обучението.

Montessori Kind Centrum Mosaiek - Образователен модел с 90 годишна традиция в Дордрехт. Обучението е насочено към ученика, а не към групата. В центъра на педагогическите взаимоотношения е идеята “Да направим от детето АЗ”. Поощрява се факта, че всяко дете има своя индивидуалност и уникален потенциал.

Училищата Mozaeik съвместяват обучение на ученици от 0 до 18 години във функционална училищна среда. Организацията на учебния процес и мотивираните ученици оставиха трайни впечатления. Основното мото, от което се ръководят учениците, е “Уча, защото искам “.

Rudolf Steiner College, Oberschule, “Dordste Vrije School Grundschule -
Впечатли ни идеята за развитие на сетива и сензорика, както и разграничаването на двата периода за физическо развитие и обучение. Преподаването чрез имитация, ограмотителния период следва изписване на белега на звука, неговото “прохождане”, до изговаряне и последващо четене. Музиката и изобразителното изкуство са в помощ на обучението. Всеки ученик води записки, използвайки цветен код пиктограми и ключови думи по темата. Тук няма тетрадки, няма електронни средства, а само семпли дидактически материали, направени на ръка.

При по-големите ученици ни направи впечатление философията ”Имаме високи цели, а не високи оценки. Гледаме напред 20, 30, 40 години. Освен диплома за старт имаме и диплома за живота.” Специален, уникален учебен предмет Еuritmie, която се дели на вербален и музикален, като само 12 на брой са такъв тип гимназиални училища.

Fabrik der Nachhaltigkeit (Фабрика за устойчивост)
Уникална форма на взаимодействие между образованието и бизнеса, с материална база, предразполагаща и стимулираща качеството на професионалното обучение и експериментиране. Новите идеи биват реализирани и внедрявани от водещи фирми.

Johan de Witt Gymnasium - училище със 750 годишна традиция и история, подготвящо учениците за университета. Класическа гимназия с преподаване на старогръцки и латински. Чуждоезиковото обучение е допирната точка с нашата гимназия, като обсъдихме идеи за бъдещо сътрудничество.

SBO de Toekomst Grundschule, De Kiem Grundschule
Две училища за деца със специфични образователни потребности, които успешно съчетават обучение и грижа. Изключителен подход от страна на учителя към всяко дете, развивайки най-силните му качества. Специално разработени програми за организирано междучасие, рехабилитация, давайки възможности за развиване на умения за справяне в ежедневието. Учениците имат избор да продължат и на по-висок етап в холандското образование.

Wolfert Gymnasium - многоезична и иновативна, с преподаване на много езици - китайски, испански… Съчетание на класически и иновативни подходи и методи на преподаване. Колегите проявиха желание за бъдещо сътрудничество и обмен между ученици и учители.

Образователен обмен в Холандия - 4.8 out of 5 based on 8 votes
  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония



Граници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога