bgzh-CNendekkrutrukuz

В търсене на народни будители

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Рейтинг 3.67 (6 гласа)
В търсене на народни будители - Частно езиково училище "Малкият принц"

Възрожденски Quest в Частно езиково училище "Малкият принц" по повод Деня на народните будители.

Ученици и учители от Частно езиково училище “Малкият принц” организираха цяла будителска седмица, по време на която децата посочваха примери за съвременни будители, търсеха изгубени възрожденски съкровища, направиха своя изложба с преписи на стихотворения за будителите, създаваха авторски текстове с елементи на разсъждения върху делото на просветители, революционери и книжовници.

Ето какво написа Еленор от 4. клас:
"Според мен будителят, който преподава на бъдещи учители, се грижи да продължава това, което е започнал Паисий. България оставя много неща в миналото, които не са написани и в учебниците и които никой не помни. Будителите няма да се забравят! Те са против невежеството и тази борба няма граници във времето."

Първокласниците посрещнаха гости от Частна детска градина “Малкият принц” и заедно рецитираха стихове, пяха песни и представяха изготвени възрожденски проекти.
Роди се и идея да възродим будителите през погледа на второкласниците, като самите те се превъплътиха в образите на едни от най-значимите за България народни будители - Тонка Обретенова, Райна Княгиня, Владимир Димитров - Майстора, Захари Зограф, Пейо Яворов, Георги Раковски, Анастасия Димитрова и други.

В деня на празника към някои от учениците бе отправено предизвикателство за замяна на училищната униформа с цветовете от трибагреника. Получиха се много интересни комбинации с вратовръзки, чорапи, дори и ластички за коса. За учителите бяха подготвени значки с надпис “Съвременен будител”, като признание за техните труд, всеотдайност и будност.

Най-интересна за децата беше задачата за търсене на изгубено възрожденско съкровище, която събуди откривателите в тях. Те трябваше да се потопят в епохата на Българското възраждане и да влязат в ролята на истински будители. Откриха и колко трудно е да намериш възрожденско съкровище и най-важното - колко усилия изисква да го съхраниш.

Петокласниците се превъплътиха в ролята на възрожденски учител, личен приятел на д-р Петър Берон, който трябваше да спаси оригиналното издание на Рибния буквар от пожар. Учениците разгадаваха различни загадки, декодираха шифри и тестваха знанията си по родинознание, граматика, математика и родолюбие.

Шестокласниците пък бяха в ролята на знаменосец на разбитата Ботева чета. Тяхната задача беше да открият изгубеното четническо знаме и така да спасят честта на войводата си. Те трябваше да си припомнят стихове от Ботевите “Хайдути”, да търсят копие на прощалното му писмо, да дешифрират съобщения с Морзов код.

Задачата на седмокласниците беше да спасят изгубения личен тефтер на Апостола на свободата и така да запазят тайната на революционната организация. Те дешифрираха закодирани съобщения, попълваха имена на будители в кръстословици, разпознаваха ликовете им на портрети.

С толкова много емоции, патриотичен дух и признателност в Частно езиково училище “Малкият принц” честваме делото на българските просветители, книжовници и революционери, културни дейци и личности със съществен принос за възхода и запазването на българския народ. Те са ни завещали своята смелост и честност, своята дълбока любов към отечеството.

В търсене на народни будители - 3.7 out of 5 based on 6 votes

Още по темата

  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония



Граници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога