След нас:

Нестандартните стъпки за това, за което рядко се говори

Нестандартните стъпки за това, за което рядко се говори - Частно училище "Малкият принц"

Често се говори (всяка година) за първокласниците. Всяка година се дават пожелателни общи насоки и препоръки. Всеки ги тълкува различно. Интерпретира ги според собствен преживелищен опит.

Всеки знае, че се сменя ролята на детето и средата, влиза в друга динамика, става ученик. Всъщност, той е ученик от момента на раждането си. Не е бил дете до първи клас, а след първи да забравя детството, защото всичко е страховито сериозно. Говорим за режим на натоварване и почивка. Говорим за какво ли още не, което разбира се от съществена важност. Има обаче едни точни и конкретни насоки и препоръки, за които рядко се говори в детайли, защото има очакване детето да се досети от самосебе си или учителят някак да го направи магично. Истината е, че тези насоки са изключително ценни, когато са споделени и подадени като информация от родителите, защото родителите дълго време са „храм за детската Душа”

„Ние сме онова, което правим постоянно. Следователно, съвършенството не е въпрос на действие, а на навик” Аристотел

1. Първи стъпки: идеи за разпалване на мотивацията и създаване на план на уменията, които искате да изградите. 2. Подобряване на уменията: методи и техники за постигане на най-голям напредък за най-кратко време. 3. Поддържане на напредъка: стратегии за преодоляване на платата (трудните моменти), поддържане на мотивационния огън и изграждане на навици за дългосрочен план.

Науката неврология, която е в основата на всичко това, е невероятна и изключително сложна, но есенцията се свежда до една фундаментална истина: Малките стъпки, повтарящи се във времето, ни преобразяват.

Бъдете сигурни в едно: каквото и умение да сте решили да изграждате в детето (задължително започнете и вие да изграждате ново, за да бъдете пример за детето ), родени сте с механизъм, който позволява да превърнете тромавостта на начинаещия в бързи и свободни действия. Този механизъм не се контролира от гените, а лично от вас. Всеки ден, всяка тренировка са стъпка към едно по-различно бъдеще.

Първите 10 основополагащи стъпки

Наблюдавайте, крадете и бъдете готови да изглеждате глупаво!
1. Наблюдавайте онзи, в когото искате да се превърнете.
Наблюдението не е пасивно гледане. Говоря за взиране – онези пронизващи, немигащи, втренчени погледи, характерни за гладните котки и новородените бебета. Всички ние гледаме света през нещо като предно стъкло на автомобил и виждаме само определени хора пред себе си. Един от начините да отключите мотивацията си е да запълните своето „предно стъкло” с ярки образи на своето бъдещо аз и да ги наблюдавате всеки ден. Проучете има ли известна личност, която е родена на вашата дата. Дори и кратка връзка с модел за подражание може значително да увеличи вътрешната подсъзнателна мотивация.

2. Отделете 15 минути на ден, за да запечатате умението в ума си.
Това е метод на гравирането. Става дума за наблюдение – отблизо и силно съсредоточено – на изпълнението на конкретното умение, отново и отново, докато в ума се отпечата ясна картина на видяното. Ключът към ефективното гравиране е да се създаде интензивна връзка: да гледаш и слушаш толкова задълбочено, че да си в състояние да си представиш усещането от съответната дейност.

3. Крадете си, без да се извинявате.
Добрите художници вземат назаем. Великите художници крадат.
Всяко подобрение идва от усвояването и прилагането на нова информация, а най-добрият източник на информация са най-добрите. Когато си крадете, се фокусирайте върху спецификата, а не върху общите впечатления. Уловете конкретни факти. Търсете, кои са най-съществените действия. Каква е разликата между моето и неговото изпълнение на тези действия?

4. Купете си бележник
Професионалистите и най-успешните хора си водят дневници. Важното е да записвате неща, върху които после да разсъждавате. Резултати от днес. Идеи за утре. Цели за следващата седмица. Бележникът изпълнява ролята на карта – създава яснота.

5. Бъдете готови да изглеждате глупаво
Единственият начин това да се постигне, е да се създадат нови връзки в мозъка, което означава да се пресегнеш отвъд моментните си възможности, да се провалиш и …да, да изглеждаш глупаво. Да се чувстваш глупаво не е особено забавно. Но да си готов да изглеждаш глупаво – с други думи, да си готов да рискуваш емоционалната болка от грешките – е абсолютно задължително, защото мозъкът расте и формира нови връзки именно в процеса на „пресягане – провал – нов опит”. Позволявайте си грешки. Те са ориентири, които да използвате, за да станете по-добри.

6. Изберете спартанските условия пред лукса.
Луксът е като сънотворно за мотивацията!!! Той изпраща на подсъзнанието нои сигнал : Отпусни се, вече си успял. Смисълът на този съвет изобщо не е морален, той е неврален. Простите скромни пространства помагат на вниманието да се фокусира върху конкретната задача: опит – повторение – усилие. Изберете спартанското. Подсъзнанието ще ви благодари.

7. Преди да започнете, разберете дали става дума за технически или поведенчески умения. Първата стъпка към изграждането на умение е да знаеш точно какъв вид умение изграждаш. Техническите (високо прецизни ) умения са свързани с повтаряемост. Техническите умения се подчиняват на едно условно правило: „Винаги бъди последователен”

Поведенческите умения (изключително приспособими) умения – те не опират до това да правиш всеки път перфектно едно и също нещо, а са свързани по-скоро с бързина и интерактивност, със способността незабавно да разпознаваш модели и да вземаш интелигентни и навременни решения. Поведеческите умения се подчиняват на трите Р: Разчитане, Разпознаване и Реагиране.

За да различавате техническите от поведенческите умения, започнете с въпроса кои от уменията, които изучавате, трябва да са абсолютно 100 процентово последователни всеки път. Кои трябва да се изпълняват с точността на машина? Това са техническите умения.

След това се запитайте, кои умения трябва да са гъвкави и променливи, защото зависят от ситуацията. Кои са свързани с незабавно разпознаване на модели и са свързани с избирането на един оптимален вариант? Това са поведенческите умения.

Ако сте объркани не можете да прецените, дали дадено умение е техническо, или е поведенческо, ето един бърз тест: имали ли сте нужда от учител или треньор в ранните етапи на обучението? Ако отговорът е „да”. Вероятно става дума за техническо умение. Ако е „не”, умението е поведенческо.

8. За да изградите техническо умение, работете прецизно като дърводелец.

9. За да изградите поведенчески умения, действайте като скейтбордист.

10. Не се хващайте за мита за Вундеркинда
Повечето от нас смятат, че талантът е наследствен, като сините очи или кафявата коса. Ето защо, често хората се подвеждат по това, че смятат, че талант е равно на мигновен успех без особени усилия, с други думи – да си дете чудо. Никога не забравяйте, че ранният успех не е надежден показател за успех в дългосрочен план. Мнозина от най-добрите са били пренебрегвани на младини и после кротко са станали звезди. Ако постигнете ранен успех, направете всичко възможно да игнорирате похвалите и продължавайте да се стремите към границите на вашите способности, където се случва подобрението. Ако пък не успеете рано, не се отказвайте. Вместо това приемете първите си усилия като експерименти, а не като присъди. Не забравяйте, че това е маратон, а не спринт.

Следва продължение………
  • Последни събития
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония
  • Иновативно училище



Граници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога