bgzh-CNendekkrutrukuz

Седмица на екологията

23Окт2023

Седмица на екологията

 374  

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (4 гласа)
Седмица на екологията в "Малкият принц"

Седмицата между 16 и 20 октомври е посветена на екологичното образование и възпитание в Частна детска градина “Малкият принц”.

По този повод на гости ни дойде екип на Регионална дирекция по горите, град Варна.Децата възторжено посрещнаха специалистите и участваха активно през цялото време, в разнообразната програма, която им бяха подготвили.

При пристигането си гостите ни макар и професионалисти, споделиха за своето притеснение, дали ще спечелят вниманието и интереса на децата. Съвсем скоро тези опасения бяха разсеяни от активността на децата, които едновременно по няколко вдигаха ръка, заявявайки желание да се включат в беседа за гората. Развълнувани огласяваха двора с възгласи “Може ли аз да кажа, може ли аз”. Детската площадка превърнахме в зелена класна стая и децата учиха за гората, нейните обитатели и грижата за нея на открито.

Освен интересна беседа, в която всяко дете имаше възможност да се включи, гостите им предоставиха импровизиран микрофон, шишарка и така се спазваха правилата, които получи думата да се изкаже, а останалите да го удостоят с внимание. След като децата споделиха своите познания, а те се оказаха доста богати, получиха за награда истински еко медали, изработени от дърво и канап.

Последва интересна игра, в която само чрез въпроси дете отгатва кое е животното, което виждат всички освен него.

Любезните гости бяха подготвили и щафетна игра “Най-бързата шишарка”, в която децата демонстрираха състезателен дух, ловкост и разбира се, настроение.

Децата от група “Звездичка” поздравиха екипа от Регионална дирекция по горите с тематична стихотворение “Кафявата мечка”. Подариха и специално изработена за случая картичка с послание, тези добри хора да продължават да се грижат за горите.

Как са се появили дърветата? Кои са обитателите на гората? Как да се грижим за нея? Какви са правилата, които да спазваме, когато сме на разходка в гората? и още интересни неща бяха споделени и научени по време на тази интересна, образователна среща.

Най - атрактивен беше моментът, когато пред любопитните деца паркира колата на Горската полиция, оборудвана със сирена и светлини, като истинска полицейска кола. Децата имаха възможност да видят в режим на действие звуковия и светлинен сигнал на колата. Видяха и специална стоп палка, с която се спират хората, които без разрешение отсичат дървета в гората.

На любопитковците беше демонстрирано и как се засажда дръвче, от изкопаване на дупка до поливането му.

Накрая всички заедно застанаха с усмивки пред обектива и запечатахме това преживяване за спомен.

Благодарим на Атанаска Павлова, Християн Николов и Гюнай Кадиров за споделянето и професионализма, за неизчерпаемите ентусиазъм и мило отношение към децата!

Седмица на екологията - 5.0 out of 5 based on 4 votes

Предстоящи събития

 • 27 Юни 2024
  Бал на випускниците 2024 - VII - XII клас Цял ден

 • 30 Юни 2024
  Летен лагер Пампорово от 09:00ч. до 10:00ч.

 • 06 Сеп 2024
  Ден на Съединението на България Цял ден

  Съединение на Източна Румелия с Княжество България. Официален празник.

 • 27 Юни - 07 Сеп