bgazzh-CNenfrdekkruukuz

Деси Терзийска

Деси Терзийска - Частна детска градина "Малкият принц"

Съхранявайте тази среда, в която учениците се чувстват на мястото си, среда на доверие, на споделяне, в която мечтите и амбициите се зараждат и биват култивирани с вниманието, с което Малкия Принц отглеждаше своята роза!

Представете се като личност, творчески път, настояща реализация

Казвам се Десислава Терзийска (отскоро и Йорданова). Обучавах се в гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" от 2006-2007. След края на учебната година през 2007, само на 18, заминах за Лондон, където направих подготвителна година, а през 2008 до 2011 завърших висшето си образование в Кардифския университет със специалност "Психология и Криминология". Към днешна дата не практикувам специалността си, защото животът ме върна обратно у дома, където четири години работих, като част от международната фирма за услуги Fantastic Services. От 2017 със съпруга ми развиваме собствен онлайн магазин за българска козметика: "Cosmetics Bulgaria" и само за няколко години сайтът се превърна в любимо място на множество клиенти от цял свят. През 2020 година компанията ни придоби козметичната линия Dr. Derm Professional и нямам търпение да видя кой ще е следващият ни голям успех! Благодарна съм за пътя, който изминах, за всички преживявания, за всички премеждия. Сигурна съм, че от приема ми в гимназия “Антоан дьо Сент-Екзюпери” до този момент всичко се случваше с причина и съдействаше за моето изграждане както като личност, така и като професионалист.

Колко години бяхте част от училищната общност на Частно езиково училище и детска градина "Малкият принц" и IT гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери"?

Имах щастието да уча в гимназията само 2 години през 2005 до 2007 (10. и 11. клас), но за мен те бяха незабравими, турбулентни, изграждащи и един страхотен трамплин към висшето ми образование. По време на обучението си в гимназията научих много нови неща, които нямаше да науча в други училища в града, но това дори не беше най-важното. Самата среда запали в мен амбицията да кандидатствам в добър университет, да уча, да се развивам. Първото ми впечатление след като започнах беше, че мигновено се чувствах като у дома си. От там нататък ходенето на училище, всъщност, беше най-приятният момент от деня ми, защото харесвах и чувствах близки абсолютно всички - и съученици, и учители!

Споделете спомени, мисли, емоции и чувства, които и днес вълнуват сърцето Ви.

Много често си спомням думите на учителката ни по физика г-жа Василка Димитрова, която казваше, че състоянието на човек трябва да е постоянно "влюбено". Влюбено в живота, в близките хора, в това, което човек прави. Така, че да знаете, има четири основни състояния: течно, твърдо, газообразно и влюбено.Така и не можах да обикна физиката, но се научих, че всичко трябва да се прави с любов и грижа.

Спомням си и за учителите ни по история и литература г-н Марин Костов и г-н Ангел Дюлгеров, които даваха една различна гледна точка, стимулираха ни да мислим сами, да пишем сами, да разсъждаваме, да вземем най-важното от една история, извличайки максимално поука.

Друг ярък спомен беше първото ми пътуване зад граница (обмен в Германия) със самолет, организирано от гимназията.

На последно място, но не по-важност, считам за голяма привилегия, че имах възможността да бъда част от организацията на първото Lan Party, където много се потрудихме и още повече се забавлявахме. Безкрайно съм благодарна и на г-н Светослав Попов и г-н Тодор Янков за отношението и страхотните уроци по IT, както и за препоръките в края на обучението ми.

Кои от ценностите и качествата на “Малкият принц” споделяте в живота си?

Един от любимите ми цитати на "Малкият Принц" гласи:
"Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна." Моят съвет към всички е отделяйте време за нещата, които си струват, така ще ги обикнете и почувствате свои, ще бъдете в това "влюбено състояние", в което ученето, работата и животът с всички свои прекрасни моменти и ежедневни грижи няма да ви тежи, а ще се превърне в удоволствие и с радост ще посрещате всеки ден, в който имате възможността да правите нещата, които обичате.

Бихте ли отправили поздрав, идея, послание за 30-годишнината на "Малкият принц"?

Пожелавам на г-жа Петрова, всички учители и ученици много успехи вбъдеще, да посрещат трудностите смело и да подготвят идните поколения за предизвикателствата, които ги очакват! Пожелавам им още да съхранят тази среда, в която учениците се чувстват на мястото си, среда на доверие, на споделяне, в която мечтите и амбициите се зараждат и биват култивирани с вниманието, с което Малкия Принц отглеждаше своята роза!

Още интервюта!