• Школа "Фоточетене за деца"

  Иска ли Ви се да четете една книга или учебник само за определени минути и не въпреки, а именно поради това да запомняте повече и по-трайно?!

 • Школа "Мисловни карти"

  Питали ли сте се как да възприемате и да запомняте огромния поток от информация, който ежедневно, ежеминутно е около вас?

 • Пет техники за учене на текст

  Замисляли ли сте се как учите? Или това е нещо естествено? Съвсем не е така. Ученето не е просто „слушане” и „четене”. Вероятно ще се съгласите. Замисляли ли сте се защо забравяте?

 • Школа "Суперпамет"

  Случвало ли Ви се е да чувате реплики от типа ”Утре имам тест с 10 задачи, 20 подусловия, 30 дати. Нищо не помня !”. Ако е така, следва въпросът как да увеличим капацитета на паметта?

Школа "Мисловни карти"

Оценете
(3 гласа)

Питали ли сте се как да възприемате и да запомняте огромния поток от информация, който ежедневно, ежеминутно е около вас?

Възможни отговори:
 • Записки?
 • План?
 • reminders?

Има много по-ефективен начин начин – мисловните карти. Защо:
1) Мозъкът запомня информацията като създава връзки/асоциации между отделните й елементи.
2) Бързо откриваме информация, запомняме я.
3) Виждаме, разбираме скритите връзки между отделните елементи, бележките не помагат в този процес.
4) Повишаваме успеваемостта си в обучението, практиката.
5) Пестим време

Автор и откривател на мисловните карти е психологът Тони Бюзан. Днес те се използват в образованието, бизнеса, политиката. В ЧЕУ „Малкият принц” в продължение на седем години са обучени над 60 деца да работят с мисловни карти. Защото чрез тях информацията се визуализира по нов начин, което позволява по–доброто й възприятие и разбиране.

Школа „S-МИСЛОВНИ КАРТИ” провежда обучение в рамките на 16 учебни часа.
Защо я наричаме така? „S” – сугестопедична, работим по педагогическа система, спазвайки седемте закона на сугестопедията, изведени от друг световно признат изследовател на дейността на мозъка - проф. Георги Лозанов.
Школата работи с деца от всички Варненски училища.

Прочетена 7353 пъти Последно променена в Събота, 10 Май 2014 16:22
Школа "Мисловни карти" - 3.3 out of 5 based on 3 votes
Веселина Дамаскова

Казвам се Веселина Дамаскова. В училище „Малкият принц” ….точната дума не е работя или трудя, а творя, играя, забавлявам се и вдъхновявам като начален учител.

Вижте още

Още в тази категория: Tехники за учене на текст »

Лятно училище

 • Приключения

 • Програмата

Аз, ти, ние – част от природата

Неусетно изминаха пет дни, през които децата от Лятно училище „Малкият принц” се потопиха в чудния и необятен свят на природата. Неочаквани предизвикателства и много игри владееха голяма част от времето на групата. Всички научиха повече за историята на хартията и спасяването на дърветата.

Децата заедно моделираха представители на флората и фауната, съставяха кръстословици и решаваха главоблъсканици. Често употребяваха думите: разделно събиране, опазване и рециклиране. Седмицата завърши с пикиник сред природата и спомени от плуването, тениса, конната езда, часовете по английски език и виртуалните занимания.Варна - перлата на Черно море

Темата за нашия роден град Варна събра децата от лятното училище на кораба на мечтите. Ваканционните приключения започнаха с разходка край морския бряг. Там малките пътешественици оставиха своите следи по пясъка и събраха колекция от миди. Всяка от тях разказа своята чудна подводна приказка върху художественото пано „Морското дъно“.

Машината на времето заведе децата в музея за история на стара Варна, където научиха любопитни факти, свързани с миналото на нашата морска столица. Почитателите на изкуството с радост се включиха в детското караоке „Ах, морето“, ателието „Бисерна мида“ и драматизацията на творбата от Валери Петров „Лили на морското дъно“ . Цар Нептун пожела на всички попътен вятър в страната на лятното слънце и веселите ваканционни дни.


Вълшебна приказка

Имало едно време... С тези вълшебни думи започна пътешествието на децата от лятното училище в чудния свят на приказките. Там се срещнаха с любими герои, които им откриха тайната рецепта за създаване на интересни приказки. Тя се оказа много лесна: оригинална идея, забавни герои и щастлив край. Децата разказваха приказки с езика на музиката, танца, изобразителното и театралното изкуство. Получиха покана за участие в тържествения дворцов бал. За да се представят добре, научиха етикета в царския палат и естетиката на кулинарното изкуство. Малките принцове и принцеси се преоблякоха, гримираха и превъплътиха в любими герои. Нашата вълшебна лятна приказка завърши с щастлив край – много забавления, танци и весели игри.


Пътешествие до Италия

Завърши едноседмичното приключение „Пътешествие до Италия“ към Лятното училище в „Малкият принц“. Времето преминаваше вдъхновено за децата, които се забавляваха с темите: „Разпознавам Италия“, „От Пинокио до Графиня Череша“, „Героите на Родари оживяват от плодове и зеленчуци“.

Детските усмивки озариха и заниманията по тенис, плуване и конна езда. Много думи на английски и италиански език прозвучаха в „Малкият принц“. Чудесни спомени останаха от виртуалните пътувания и карнавала с венециански маски. Вълнуващи бяха и моментите прекарани в конната база. Съвместно с инструкторите, децата яздеха красивите коне извисили поглед над човешкия ръст.

Какво ни очаква следващата седмица?

Какво правим сега?